Backpacking Ryggsäck

9 september, 2016Backpacking, Resor Standard

Planerar du att göra en resa som backpacker behöver du en riktigt bra och bekväm Backpacking ryggsäck!

Den ska vara skön att bära, lagom storlek är ca 50 liter men ta den storlek som passar dig bäst, tänk på att ju mindre desto lättare och bekvämare blir det för dig. Det bästa tipset är att prova olika modeller för att hitta den som sitter bäst på just din rygg. Var ute i god tid, stressa inte fram ditt köp. Tänk på att valet av ryggsäck kan vara avgörande för upplevelsen av din resa.
Innan du börjar leta efter rätt ryggsäck, är det viktigt att veta skillnaden mellan rese ryggsäckar och vandrings ryggsäckar. En rese ryggsäck är en hybrid av en resväska med dragkedjor i sidopanelen och liknar en resväska. Vandring ryggsäckar är cylindriskt toppmatade påsar med remmar, klämmor och ett topplock. Vissa människor har en åsikt om att vandring ryggsäckar endast är lämpade för backcountry och har ingen plats för backpacker men det är inte riktigt sant. Det som fungerar för dig i slutändan handlar om personliga preferenser och vilken sort av resor. Rese ryggsäckar är bra för enkel, organiserad tillgång till redskap och transport från vandrarhem till vandrarhemmet. De fungerar också bra för korta vandringar eller som en ryggsäck för dagsutflykter.

retro-backpacking-ryggsack
Är det så att du eventuellt har camping eller långa vandringar medräknade i dina resplaner, ska du istället överväga en riktigt bra vandrings ryggsäck. Vandrings ryggsäckar är utformade för komfort, god viktfördelning och robusthet. Till skillnad från en rese ryggsäck, har vandrings ryggsäcken förbättringar som fullstora höftbälten, fjädringssystem för axel och rygg tillsammans med massor av bärande band för att det ska bli en behaglig känsla när du bär din packning. Att packa uppifrån gör det så klart inte bekvämt om man ser till att lätt få tillgång till ett redskap, men med bra planering för hur vi packar är det ändå att föredra då viktfördelningen är viktig för långa vandringar. En bra kompromiss till detta skulle vara att få tag på en vandrings ryggsäck med fack på sidorna för lättare åtkomst till det vi behöver komma åt snabbt och enkelt, men som har konstruktion för bra viktfördelning.

backpacking ryggsäck
Beroende på längden av din resa och om det är mycket vandring med kortare vistelse på ett ställe eller kortare förflyttningar där du stannar på ett ställe längre, kommer val av kapacitet på din ryggsäck att variera. Korta resor kräver mindre kapacitet och långa resor kräver normalt mer. Men tänk på att den större förpackningen desto tyngre blir det. 50 kg kanske inte verkar mycket i början, men efter två månader med packningen på ryggen kommer det att kännas som en ton av tegel. För bästa komfort och korrekt viktfördelning behöver du se till att din ryggsäck passar ordentligt. Tänk också på att de flesta ryggsäckar är vattenresistenta, men inte vattentäta, vilket gör dem mottagliga för vatten när de utsätts för ihållande regn. Tips är då att köpa till ett regnskygg om det inte redan finns inbyggt i ryggsäcken.
Lycka till och njut av ditt äventyr som backpacker.

Facebook Comments