whiskyglas

Krönika om Whisky

8 oktober, 2016Krönika Standard

Whisky, whiskey eller visky?

Whisky, smaka på det ordet en gång till, whisky! 

Whiskyn har varit en populär spritdryck under en lång tid och har skapat sig en mystik genom filmens och tv:ns genombrott i vår moderna tid. Stavningen av ordet är lika olika som de olika sorterna kan vara. Whisky är sprit som är gjord på spannmål och är en fonetisk översättning av skotska benämningen för livets vatten. Råvarorna är oftast vete, korn, majs och råg. Spriten destilleras på två olika sätt. Antingen via kolonnpannan det kallas beer still. Eller så sker destilleringen i en enkelpanna, vilket gå ger en väldigt smakrik whisky och alkoholhalten blir väldigt hög, oftast mellan 47,5 och 80 procent.

Olika typer av whisky

I USA finns olika typer av whisky, Straight Tennessee är gjord på majs, det speciella med den är att den filtreras genom sockerlönn sedan tappas den upp på fat. Utöver den finns både straight rye och straight bourbon.  Den förstnämnda straight rye domineras av råg, och får en touch av vanilj från faten som den lagras i. Straight bourbon görs på mestadels maj, men det ingår även korn och vete ibland råg. Den brukar beskrivas med lite vanilj och inslag av frukt.

Kan man smaka sig till vart spriten kommer ifrån?

ja det kan man, whisky som är en lagrad sprit tillverkas på olika sätt och smakar därför olika beroende på vart den kommer ifrån.  Man brukar säga att whisky är rökig eller bränd och ibland fruktig. De rökiga sorterna brukar komma från skottland och de brända från Usa. De whisky som kommer från Japan är fruktiga i sin smak och kanske inte lika vanligt. Därtill lägger man hur den är lagard och vilket spannmål den är gjord av. Sedan tillkommer det hur spriten är lagrad och sist men inte minst hur den har destillerats.

Whiskyglas

Det är lika viktigt med rätt whiskyglas som vilken typ av whisky man väljer att dricka. Du vill knappast servera en god whisky i ett likörglas till exempel. Genom att välja rätt glas kan du framhäva aromerna bättre i spriten. Ska du prova olika varianter av whisky bör man ha de något mindre tulpanformade glasen som är vid nedtill och smalare upptill. De är utmärkta för provning då lukten eller som man säger aromerna samlas i den avsmalnande delen upptill. Har du det vanliga whiskyglaset försvinner aromerna ut i rummet. De vanligaste glasen till whiskyn är lite lägre och breda, ibland buktar de ut lite på mitten och kallas för rocksglas eller tumblerglas. Vissa vill ha whisky on the rocks, dvs whisky med is i en del föredrar lite utblandat med vatten medan en del vill ha den bara som den är. Om du väljer att ha i vatten så lockar du fram smakerna tydligare samtidigt som du sänker alkoholhalten. Ska du bara prova whisky eller vill dämpa smakerna ska du dricka whisky on the rocks.

Köpa whiskyglas i din stil

Vackra whiskyglas bör finnas i varje hem där man gillar att ta sig ett gott glas whisky. Irländska och Skotska whiskyglas skiljer sig från de amerikanska och europeiska. Har du sett någon amerikansk film har du sett hur de sveper sin whisky i ett, precis som om vi skulle ta oss en liten shot. Vi i Europa är mer van att sitta och smutta på whiskyn. De vanligaste glasen är de som man ser på film, kort, knubbiga med raka kanter. De benämns oftast med rocksglas. När du köper dina whiskyglas bör du inte glömma att köpa dig en snygg tillbringar i samma stil som glasen. Det är trevligt och ser elegant ut om du kan ha vatten i en tillbringare i samma stil när du serverar whisky så att den som vill ha vatten till själv kan ta det.

De tre vise männen

Om det råder skilda meningar om whisky i ditt sällskap kan du bjuda på en traditionell whiskyblandning som får de flesta smaklökar att dansa och whiskykännare att tystna. Blanda helt enkelt en del av varje Johnnie Walker Scotch whisky, det spelar ingen roll om du tar den svarta eller vita, Jim Beam Kentucky bourbon whisky och Jack Daniels Tennessee whisky. Servera den i ett tumblerglas och som den. Ställ fram en skål från samma serie som dina glas och karaff är, fylld med isbitar och den tillhörande karaffen med vatten. Gästerna kan då själva välja om de vill lägga till en isbit eller två eller några droppar vatten. Det är vackert och inbjudande och du bjuder på en oförglömlig stund av sköna mixer av whisky.

Facebook Comments